zaterdag 25 juni 2011

#12. bergen rondom Ommen en duinen aan zee

Thema WO2
#13. donderdag 14 juli 2011 kampen en oorden rondom Ommen
#12. zaterdag 25 juni 2011 - bergen rondom Ommen en duinen aan zee - laatste hoofdstuk
#11. vrijdag 24 juni 2011 - V1 en V2 rondom Ommen
#02. donderdag 3 maart 2011 - Englandspiel - Stegeren  
#01. zaterdag 26 februari 2011 - Ons Verwonderen Rondom Ommen  - eerste hoofdstuk  
Zie ook http://kustpelgrimspad.blogspot.com voor oorlogsverhalen over de Atlantikwall langs onze kust

 Onderaan hoofdstuk #01 Ons Verwonderen Rondom Ommen
staat eenlijst van alle weblogs onder het motto OnsVerwonderenRondomOmmen
en van relevante Bijdragen op het forum van OudOmmen.nl onder

-----------------------------------------------------------------------

Luchtfoto met bewijs dat het hieronder bedoelde Mammut Gerät Kijkduin niet op het hoge duin (de Erika) in het verlengde van de De Savornin Lohmanlaan stond, want dat ligt gezien vanuit de Flakkeestraat iets rechts van die zichtas, maar dat is niet zichtbaar op de oorlogsfoto vanuit die straat hieronder. Dat brengt de hamvraag terug naar de vraag wanneer beide Mammut Geräte zijn gebouwd. Wie weet hoe het zit mag het zeggen!

Hieronder foto's uit het Haagse Gemeentearchief: Luchtafweergeschut (FLAK) in de duinen - stadsplattegrond met tankgracht - bouwtekening van bunkers langs de kust en de tankgracht - doorkijkje vanuit de Flakkeestraat (waar een haperende V2 was neergekomen) in het Scheveningse Duindorp met iets schuin naar links in de verte het Mammut Gerät op het Kwartelduin. [Het is mij nog steeds niet duidelijk hoe het precies zit! Wie wel?] 
 

De bergen rondom Ommen en de duinen hier aan zee zijn met elkaar op magische wijze verbonden. Zo werd het Englandspiel vooral vanuit de witte villa van de Duitse hoofdrolspeler Major Giskes van de Abwehr in de Scheveningse duinbosjes gespeeld, landde de Nederlandse hoofdrolspeler in het latere Englandspiel bij Ommen en is de naam Erika zowel aan het kamp [ook Erica genoemd] bij Ommen, als aan een van de twee (of 3 - daar gaan we weer!) Mammut Geräte, zeer grote radarschermen van zo'n 20-30m, in de duinen met de bijnaam Erika bewaard. Op die schermen konden de Duitsers in de Haagse duinen de bommenwerpers aan de Engelse oostkust zien opstijgen, dus van verrassing was geen sprake meer. De Nederlandse hoofdrolspeler van het Englandspiel Lauwers, die op 7-11-1941 bij Stegeren werd geparachuteerd, is een paar maanden later bij het seinen vanuit de Fahrenheitstraat -op een paar km van mijn huis- gearresteerd, waarmee naar zijn zeggen het roemruchte Funk Spiel begon. Zie ook #02- Englandspiel - Stegeren.


S.T. type V143 Mammut Gerät Kijkduin W.N. 66Hm - Erika en Ursula.doc - http://www.haagsebunkerploeg.nl/includes/frame_.php?dir=Mammut_Gerat_Kijkduin&sub=z._S.T._Type_V_143_baunr._8656 - Mammut Gerät Kijkduin - S.T. Type M 151 z. S.T. Type M 151 baunr. 8657 - "Mannschaftsunterstand für : 1 Officier, 3 Onderofficieren, 24 Manschappen


De staat van de bunker: de bunker ligt geheel onder de grond. Na de oorlog zijn alle pantserdeuren uit de bunker gehaald voor het ijzertekort, verder is de bunker nog in een perfecte staat. Boven de ingang staat de naam URSULA in dit W.N. werden vaker namen gebruikt voor de bunkers. Boven de ingang van de S.T. V 143 staat de naam ERIKA. Ook boven de kantine stond een naam. Deze is helaas niet meer te lezen. In Den Haag werden 2 M 151 gebouwd : 1 X W.N. 66 HM, 1 X Batterij Noord. Alle 2 bestaan ze nog." [WN = Wiederstandsnest en de 66HM is de "Erika" bij Kijkduin]

Erika en Ursula (8657) Foto's van de Haagse Bunker Ploeg [met toestemming van 29-6-11]  - De V 143 in Den Haag [Wassenaar -gb] werd ook wel Radarstelling ANTON genoemd.

De staat van de V 143 in Stützpunktgruppe Scheveningen-Clingendaal [=Wassenaar]: - "De bunker ligt geheel ondergronds en is niet toegankelijk. De linker ingang is ontoegankelijk gemaakt doordat er grote stort stenen in de ingang zijn gelegd. En voor de rechter ingang staat een stelsonplaat.z. S.T. Type M 151 baunr. 8657 [Ursula] - http://www.haagsebunkerploeg.nl/includes/frame_.php?dir=Mammut_Gerat_Kijkduin&sub=z._S.T._Type_V_143_baunr._8656
 

De functie van de bunker
Na het verlies van de slag om Engeland werd in een snel tempo langs de Nederlandse kust Radarstellingen gebouwd. De Mammut kon vijandelijke vliegtuigen waarnemen tot maximaal 200 km. [HvH-Harwich –gb] Met behulp van de Radarmetingen kon men in een vroegtijdig stadium maatregelen nemen zoals het luchtdoelgeschut in gereedheid brengen. De gegevens werden naar de Diogenesbunker in Arnhem doorgegeven. In deze bunker kwamen vanuit alle radarposten langs de Nederlandse kust de gegevens binnen. Vanuit deze bunker werd dan actie ondernomen. Meestal werden dan eigen jagers vanuit het dichtsbijzijnde vliegveld de lucht ingestuurd om de vijandelijke vliegtuigen te proberen te onderscheppen."
. Links een bunker van het Erika-complex nabij Kijkduin en rechts het Englandspiel-monument achter het Indiëmonument aan de Hogeweg in de Scheveningse Bosjes bij de witte villa van de Duitse hoofdrolspeler Major Giskes van de Abwehr [contra-spionage].

-------------------------------------------------------

[wordt vervolgd]

De Atlantikwall -onder bijna elke heuvel in de Haagse duinen zit nu nog een bunker verborgen, die echter naar verwachting weer bloot gaan waaien als het daar volgens plan gaat stuiven na voorgenomen verwijdering van de beplanting die er door vorige beheerders juist was aangebracht om het stuiven te beteugelen- is gebouwd vanuit de vrees dat de invasie vanuit Engeland hier zou landen. Het Englandspiel was bedoeld om die gedachte te voeden. Daaraan zijn "rücksichtslos" de 54 agenten die hier worden herdacht geofferd. "Zij sprongen in de dood voor onze vrijheid."
Maar zo simpel bleek het niet te liggen...
 Links de oude stads- platte- grond van voor de oorlog met het oude Rode Kruis Ziekenhuis tussen de Segbroeklaan en de Hanenburglaan.
Rechts op de luchtfoto het nieuwe RKZ tussen de Sportlaan en de Segbroeklaan en daartussen ook het restant van de tankgracht en de huidige Haagsche Beek. Het oude RKZ en de Oleanderstraat, waar de overvalwagens van de Sicherheitsdienst op Lauwers stonden te wachten (ongeveer daar waar het rode autootje staat), zijn verdwenen voor de aanleg van de Atlantikwall. Lauwers seinde -voor hij werd uitgepeild en gepakt- naar Londen vanuit het laatste oude blok aan het eind van de Fahrenheitstraat, waar nu nieuwe flats staan (foto).

Rechts de witte villa aan de Hogeweg in de Scheveningse Bosjes achter het Indië-monument, waar Major Giskes van de Abwehr (contra-spionage) huisde, gezien van de plek waar nu het Englandspiel-monument staat.

Thema WO2
#12 zaterdag 25 juni 2011 - bergen rondom Ommen en duinen aan zee
#11 vrijdag 24 juni 2011 - V1 en V2 rondom Ommen
#02 donderdag 3 maart 2011 - Englandspiel - Stegeren  
#01 zaterdag 26 februari 2011 - Ons Verwonderen Rondom Ommen  

1 opmerking: